Pečený daniel vo vínovo brusnicovej marináde hubovou omáčkou
Typ receptu: mäsité hlavné jedlo
Čas prípravy: 
Čas varenia: 
Celkový čas: 
 
Mäso daniela dostáva wellness-kúru v podobe bohatej korenistej marinády na 24 hodín, a po upečení ho bude sprevádzať aj krásna hubová omáčka.
Suroviny
  • 1,5 kg stehno z daniela
  • grilovacie korenie, korenie Divina
  • citrónová kôra z 2 citrónov
  • borievky
  • olivový olej
  • 1 cibuľa
  • 5 - 6 strúčikov cesnaku
  • 1 lyžica paradajkovej pyré
  • soľ
  • čierne korenie
  • 5 dcl červeného vína
  • brusnice
  • 125 g masla
  • zemiaky
  • šampiňóny, resp. zmes lesných húb
  • smotana na varenie
  • petržlenová vňať
  • korenie "Americké zemiaky"
Postup
Príprava marinády:
  1. Nasekáme 1 cibuľu a 1 strúčik cesnaku na veľmi drobné kúsky. Cibuľu a cesnak orestujeme na olivovom oleji do zlatista. Potom pridáme 1kl paradajkovej pyré, osolíme a okoreníme. Pridáme 1 balenie sušených brusníc, troška restujeme a podlejeme 3 dcl červeným vínom. Postupne potom pridáme borievky, korenie divina podľa chuti a kôru 1 citróna. Marinádu necháme vychladnúť. Mäso troška narežeme na 5 miestach a do otvorov vložíme strúčiky cesnaku a borievky. Stehno z daniela dôkladne natrieme marinádou.
  2. Marinované mäso dáme do chladničky na 24 hod.
Ďalší postup
  1. Mäso vyberieme z chladničky hodinu pred pečením a podlejeme 2 dcl červeného vína. Pokryjeme alobalom a dáme na 1 hod. do 200°C rúry. Po hodine pečenia alobal odstránime a mäso narežeme na plátky a natrieme so šťavou v ktorej sa pečie. Pečieme ďalej max. ešte 1 hodinu.
  2. Kým mäso pečieme umyjeme 7 – 8 zemiakov a rozkrájame ich na polky, resp. na štvrte. Pripravíme ich do pekáča tak, že ich popkvapkáme olivovým olejom, a posypeme korením "Americké zemiaky". Na opekanie potrebjeme asi 40 min. 10 min. pred koncom opekania pekáč vyberieme z rúry a na každý kus zemiakov položíme plátky masla. Zemiaky vložíme späť do rúry na 10. min.
  3. Kým mäso a zemiaky sa pečú, pripravíme hubovú omáčku. Nasekáme 1 cibuľu a 1 strúčik cesnaku na veľmi drobné kúsky. Cibuľu a cesnak orestujeme na masle do zlatista. Pridáme 1 balenie čerstvých šampiónov (ktoré nakrájame na malé kúsky), resp. 1 pohár zmesu lesných húb vo vlastnej šťave. Troška restujeme, osolíme a okoreníme. Podlejeme s 2 dcl vývarom a po 2 min. pridáme smotanu na varenie. Pred tým, ako je omáčka hotová pridáme kus masla a pretlžlenovú vňať.
  4. Servírujeme na tanier so zemiakmi a pridáme hubovú omáčku. Podávame kvalitným suchým červeným vínom, min. 13%.
Recipe by Malomestský gurmán at http://www.gurman.rimava.sk/vyskusane-recepty/z-nasich-krajov/peceny-daniel-vo-vinovo-brusnicovej-marinade-hubovou-omackou/