Koložvárska kapusta
Typ receptu: hlavné jedlo
Kuchyňa: maďarská kuchyňa
Čas prípravy: 
Čas varenia: 
Celkový čas: 
 
Dokonalá harmónia kyslej kapusty, mäsa a ryže a to všetko zapečené so smotanou. Maďarská klasika, ktorej nikdy nie je dosť.
Suroviny
  • 1 kg kyslá kapusta
  • 1 hrnček 2,5 dcl ryže
  • 500g mleté bravčové mäso
  • 2 stredne veľké cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 kl mletá rasca
  • 1 kl mletá červená paprika
  • Soľ – podľa chuti
  • Čierne korenie mleté – podľa chuti
  • Menší kus dobrej klobásy
  • Domáca slanina
  • Masť
  • 400 g kyslá smotana
  • 100 g biely jogurt
  • 2,5 dcl vývar
  • 1 kl paradajkovej pyré
  • Vegeta
Postup
  1. Ryžu uvaríme vo vode s Vegetou max 10 min. Keď je hotová, odstavíme ju a necháme vychladnúť. Ryža nemusí by celkom uvarená, pretože ju budeme ešte opekať.
  2. Kým ryžu varíme, na druhej panvici vypečieme masť zo slaninky. Slaninku potom vyberieme a dáme bokom. Na masti zo slaninky (keď treba, tak pridáme ešte trochu masti) orestujeme cibuľu a pridáme mleté mäso, a nakrájanú klobásu. Postupne pridáme rozpučené strúčiky cesnaku, rascu, papriku, paradajkové pyré, čierne korenie a soľ. Potom podlejeme vývarom.
  3. Keď je ragú z mäsa a ryža hotová zmiešame ich.
  4. V ďalšom hrnci podusíme na masti kyslú kapustu.
  5. Keď sú tieto časti – prísady jedla pripravené, vyberieme zapekaciu misu, ktorú vymastíme a začneme navrstvením jednotlivých prísad. Dáme prvú vrstvu kapusty, potom mäso s ryžou a zalejeme bielym jogurtom. Potom pokračujeme ďalšou vrstvou kapusty. Na koniec celé natrieme kyslou smotanou.
  6. Plech zakryjeme alobalom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 - 200°C 20 minút zakryté. Potom pečieme ešte asi 10-15 minút odokryté. Podávame ešte teplé, samostatne, prípadne s chrumkavým bielym chlebom.
  7. Servírujeme to kvalitným suchým bielim vínom 12% - Rulandské šedé.
Recipe by Malomestský gurmán at http://www.gurman.rimava.sk/vyskusane-recepty/nielen-gulas/kolozvarska-kapusta/