Sviečková na smotane z daniela
Typ receptu: Hlavné mäsité jedlo
Čas prípravy: 
Čas varenia: 
Celkový čas: 
 
Suroviny
  • 1 kg - 1,5 kg mäso z daniela (Danielie mäso môžete samozrejme nahradiť jelením)
  • 2 väčšie cibule
  • 5 ks mrkvy
  • 4 ks petržlenu
  • zeler (voliteľne)
  • olej
  • 2 ks bobkového listu
  • čierne korenie
  • 1 kl korenie divina
  • 5 ks borievky
  • min. 3 - 4 dcl slepačieho vývaru
  • soľ
  • 1 dl bieleho vína
  • 1 citrón
  • 1 pl plnotučnej horčice (resp. podľa chuti)
  • 2 dl kyslej smotany
  • 1 pl hladkej múky
Postup
  1. Cibule nakrájam na malé kúsky, zeleninu očistím a tiež nakrájam na kolieska a mäso na 1,5 cm plátky.
  2. Mäso obalím v hladkej múke do ktorej som pridal troška soli a mletého čierneho korenia. Obalené mäso vypečiem na panvici na troška oleji. Mäso pečiem cca. 3 min. z každej strany a potom plátky dám bokom.
  3. Na panvici, v ktorej zostáva výpek z mäsa (s pridaním ešte troška oleja) restujem nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľka už zlatistá, pridáme zeleniny, všetky koreniny, horčicu, nastrúhanú kôru pol citróna a podlejem bielym vínom. Z vína necháme odpariť alkohol a potom podlejem vývarom a pridám vypečené plátky mäsa.
  4. Varím dovtedy, kým sa mäso a zeleniny úplne nezmäknú. Po tom mäso vyberiem na tanier a zo zeleninového základu vyberiem koreniny, ako bobkový list a borievky. Základ rozmixujem ručným mixérom, kým nedostanem omáčku krásnej farby a vône.
  5. Smotanu vylejem do taniera a vmiešam do nej 1 pl lyžicu hladkej múky. Pridám to k omáčke.
  6. Mäso vložím naspäť do pripravenej omáčky a počkám kým znova zovrie.
  7. Hotové jedlo servírujem s knedľami.
Recipe by Malomestský gurmán at http://www.gurman.rimava.sk/vyskusane-recepty/domace-chute/svieckova-na-smotane-z-daniela/