Kráľovský bravčový perkelt

22. Február 2009, autor:  



bravčový perkeltPerkelt pozná asi každý obyvateľ Strednej Európy. Je to niečo ako základný kameň a zároveň veľvyslanec maďarskej kuchyne. Jedlo,  ktoré je z pohľadu surovín veľmi jednoduché, ale chuťovo sa pritom vyrovnávajúce aj indickému kari, obsahujúce kavalkádu korenín. 

Dlho som perkelt považoval len za istý druh polotovaru, z ktorého sa vyrábajú zložitejšie jedlá. Bola to však z mojej strany  obrovská ignorancia, časom som si uvedomil, že dobre pripravený perkelt s krajcom čerstvého bieleho chleba je proste dobrôtka, ktorú každému odporúčam.


Suroviny:

  • 50 dkg bravčového pliecka
  • 1 veľká cibuľa
  • 1 biela paprika
  • 1 paradajka
  • 3 lyžičky mletej červenej papriky (naozaj)
  • 2 lyžičky feferónovej pasty (značka Silný Pišta :) )
  • 1  strúčik cesnaku
  • olej (prípadne, ak chcete ešte prichutiť, tak trošku domácej údenej slaniny)
  •  soľ, čierne korenie (do klasického perkeltu sa korenie nedáva, my  ho máme radi, takže ho tam máme)






Postup:

  1. Najemno nakrájanú cibuľu a pretlačený cesnak opražím na horúcom oleji (resp. masti, alebo slanine)
  2. Stiahnem hrniec z ohňa, primiešam červenú papriku a prilejem asi pol deci vody
  3. Vrátim hrniec nad oheň a k cibuli pridám na malé kocky nakrájané mäso
  4. Na silnom ohni, pri stálom miešaní pražím, kým mäso nezbledne
  5. Mäso osolím, okorením (nepovinné), pridám feferónovú pastu, prilejem   trošku vody (len trošku, aby sa mäso pražilo, nie varilo) a pražím, postupne podľa potreby prilievam vodu, postup opakujem, kým mäso nie je napol uvarené.
  6. K mäsu pridám nakrájanú bielu papriku, ošúpanú a nakrájanú paradajku, hrniec zakryjem a mäso dusím, kým nezmäkne
  7. Servírujem s čerstvým bielym chlebom, prípadne s nokedlami

bravčový perkelt

Komentáre

7 komentáre(ov) k článku “Kráľovský bravčový perkelt”

  1. Anonym dňa 28. Február 2009 11:15 pm

    mňam, dnes sme váš recept vyskúšali na obed. bomba :)

  2. hesler dňa 1. Marec 2009 11:15 am

    To je ono.Aj ked recept poznám, som rád že sa prezentujú jednoduché a chutné jedlá.Ludia sa podľa mňa budú k takýmto podobným receptom vracať, lebo neverím, že s tých gebuzín, ktoré sú prezentované na roznych televíznych kanáloch sa dá najesť a ešte sú aj náročné cenovo.

  3. anonym dňa 29. Marec 2009 11:18 am

    je to mnamka tlacim ju do seba

  4. Pepe dňa 16. Máj 2009 6:50 pm

    Zijem v krajine, ktorá zásobuje paprikou po celý rok prakticky celú Európu.
    Napriek tomu som v recepte zistil, ze na Slovensku existuje “biela” paprika, o ktorej som este nikdy nepocul (na fotografii nie je vidiet ziadnu!). Môzete mi vysvetlit, o aký druh papriky sa jedná?

  5. ND dňa 16. Máj 2009 9:26 pm

    Mal som na mysli u nás klasickú, v záhradkách pestovanú papriku. My ju doma voláme zelená paprika, v obchodoch je však väčšinou uvádzaná ako biela paprika.

    http://www.dobrynakup.sk/web/detail.php?id=4240

  6. Pepe dňa 17. Máj 2009 8:54 pm

    Dakujem za vysvetlenie.

  7. Anonym dňa 23. November 2012 3:55 pm

    Super jedlo, fajne sme si na obed pochutili