Manželkina kyslá zemiaková polievka

2. November 2008, autor:  



kyslá zemiaková polievkaPočas môjho pôsobenia ako starý mládenec  sa mi nikdy nechcelo variť polievky, tak som si od nich úplne odvykol. Jedna  z výhod môjho  manželstva je aj to, že manželka bez polievky dlhšie nevydrží, tak ich začala variť ona. Obaja máme radi trošku hustejšie, výdatnejšie polievky,  v ktorých je ona ozajstné eso.

Tu je jedna z mojich obľúbených.


.

.


Suroviny:

  • 4 stredné veľké zemiaky
  • 2 dl kyslej smotany
  • 1 menšia  cibuľa
  • 2 hovädzie bujóny
  • 1 lyžica múky
  • 1 lyžička červenej papriky
  • Štipka cukru
  • Trochu sušených lesných hríbov (podľa chuti)
  • Soľ, olej






Postup:

  1. Nadrobno nakrájanú cibuľu opražím na oleji
  2. Zoberiem  z ohňa, primiešam červenú papriku a následne prilejem 1 lyžicu vody
  3. Pridám na malé kocky nakrájané zemiaky, vrátim nad oheň a pár minút pražím
  4. Prilejem 8 dl vody, pridám bujóny a na malé kúsky rozkrájané hríby
  5. Varím 10-15 minút, kým sa zemiaky neuvaria
  6. Premiešam múku, smotanu a 0,5 dl vody
  7. Keď je polievka hotová, pridám k smotanovej mase trochu z polievky, aby smotana nedostala tepelný šok
  8. Smotanovú masu prilejem k polievke a za stáleho miešania varím polievku ďalších 5 minút
  9. Pridám štipku cukru, osolím

Chutná polievka je hotová
kyslá zemiaková polievka

Komentáre

31 komentáre(ov) k článku “Manželkina kyslá zemiaková polievka”

  1. Aan dňa 3. November 2008 2:15 pm

    hm, polievky sa fotia blbo, tak tu ani nebudem pytat fotky, aj ked aj minule chybali, inak zlozenim mi to prislo jednoduche ale ked som videl postup tak to uz take jednoduche nie je

    neviem co tie zeny vidia na tych polievkach, mna moc teda neberu (nanajvys kremove hl. hubova a potom mam velmo rad frankfurtsku), hlavne nie kysle, chcelo by to nejaku originalnejsiu chut, bryndzovu ci neviem aku alebo nejaku superpikantnu polievku

  2. ND dňa 3. November 2008 6:02 pm

    na prvý pohľad síce vyzerá jednoducho, ale verte mi, vyrovná sa hocijakému demikátu, či krémovej polievke.
    kto chce pikantnú (ako ja), pridá si do polievky ostrú papričku

  3. motýľová dňa 8. November 2008 12:15 pm

    tak podobnu polievku varim i ja… ale miesto hribov davam klobasu a vajicka. skusim aj vasu obmenu. ta zmena bude fajn :)

  4. Anonym dňa 20. November 2008 9:32 am

    Neskúšal som,ale podľa ingrediencií mi tam trochu octu chýba!

  5. Anonym dňa 9. Marec 2009 1:00 pm

    strašné!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!§

  6. Anna dňa 14. Júl 2009 8:33 pm

    Polievka je vynikajuca! My sme si ju dnes urobili s manzelom na veceru a recept si odlozime. Manzel je Francuz a pochutili sme si obaja!

  7. EILEN dňa 7. August 2009 6:25 pm

    No…včera som ju uvarila.Poste veľmi chutná.Ja som ju trošku vylepšila,že k smaženej sa cibuľke som pridala na malé kocky nakrájanú prerastenú slaninku a po odstavení som ju dochutila ešte octom. Každý z nás si naložil ešte dupľu …naozaj veľmi chutná a cenovo prijateľná….:-)

  8. andri dňa 30. Október 2009 1:18 pm

    prave som tuto polievku dovarila cakam na priatela co mi na nu povie ale mne celkom chuti ale asi som ju dost presolila.co teraz?

  9. ND dňa 1. November 2009 6:04 pm

    Daj k tomu veľa chleba :)
    Alebo to zahraj do autu priznaním, že kuchárka je zaľúbená, na to nemôže nič nepríjemné povedať :D

  10. Gabriela dňa 10. December 2009 10:27 pm

    nechapem, preco sa takato dobra polievka musi pokazit bujonovymi kockami…

  11. magda dňa 13. Február 2010 8:30 am

    Ďakujem za dobrý recept, polievka bola veľmi chutná. Aby smotanová zátrepka nedostala tepelný šok, stačí pred pridaním do polievky alebo smotanového jedla ako napr.paprikáš a pod.naliať do polievky 1 – 1,5 dcl studenej vody. Ešte sa mi nikdy týmto postupom nestalo aby sa zátrepka šokovala.

  12. jana dňa 17. Február 2010 8:41 am

    dnes som ju varila a je výýýýýýýýýýýýýýýýýýbornááááááááááááá, dakujem za pekne rozpisany recept

  13. Andrej dňa 19. Február 2010 7:21 pm

    klobúk dolu…vinikajúca polievka.akurát som dojedol prví tanier.výborný recept

  14. Dag dňa 6. Máj 2010 7:50 am

    Túto polievku som si pripravil uz niekolkokrat ale stale som zabudol pochvalit autora. Takze klubuk dolu!!! Táto polievka patri medzi moje oblubene. Ja si do nej este pridavam aj trosku pokrajanej klobasky.

    Dakujem

  15. Vierka dňa 9. Júl 2010 3:52 pm

    Vyyyyybornaaa polievka!!!

  16. Deny dňa 1. August 2010 7:46 am

    Dakujem za recept, idem na to! :)

  17. hanka dňa 1. September 2010 10:08 am

    dnes som ju uvarila, miesto hovadzieho bujonu som dala hubovy a stedro susenych hribov, je suprova:)

  18. veroncek4 dňa 1. September 2010 1:13 pm

    terz som ju dovarila ,je naozaj super uz som si aj opisala recept nabuduce…

  19. zolo dňa 31. Október 2010 3:13 pm

    Velmi dobry recept, ja ju varim podobne, ale nedavam tam bujon ani hriby.
    Kyslu smotanu neriedim vodou ale mliekom. Podobne varim aj polievku s mladou fazulkou a zemiakmi.
    Ocenujem velmi presny popis aj s udajmi o mnozstve surovin (vratane mnozstva vody). Dokonca je tam aj to ze pred pridanim cervenej papriky treba olej dat prec z ohna a pridat trocha vody (inak by ta paprika bola horka, co by polievku pokazilo).
    Takyto presny popis je vidno malokedy a to vratane drahych kucharskych knih.
    Zeby preto, lebo ten recept pisal chlap?

  20. peter dňa 27. November 2010 9:33 am

    super recept super polievky, ja ako lama kuchar som to dokazal, a rodina bola spokojna, diky

  21. Zuzana dňa 29. December 2010 12:27 pm

    Veľmi chutná a celkom to je jednoduché ďakujem :)

  22. Anonym dňa 11. Január 2011 8:44 pm

    namiesto bujonovych kociek skuste pridat domacu neudenu klobasku…a rovno dve alebo tri…to je potom dobrota…ja pridavam sladku smotanu a na okyselenie pred koncom hrst nadrobnucko pokrajanej kyslej kapusty aj s juškou

  23. Ivka dňa 19. Marec 2011 11:41 am

    Skutočne výborná! Ďakujem za recept, pravidelne sa k nemu vraciam :-)

  24. Meggy dňa 7. Jún 2011 2:35 pm

    Dnes som polievku skusala a je skutocne vyborna! Huby som tam nedavala, lebo to nemame radi a taktiez som vynachala bujon – skoda kazit to umelinami :) Dochucovala som aj octom a na zaver som polievku rozmixovala tycovym mixerom. A je z toho vyborna kremova polievka! Dakujem za recept a vrele ho odporucam aj dalej :) tento recept zvladne kazdy – ja som zatial v kuchyni len zaciatocnicka a dopadlo to na vybornu :)

  25. Annie dňa 13. Marec 2012 2:15 pm

    velmi chutna, manzel ma pochvalil, ze ma iba jedinnu chybicku ze je jej tak malo tak nabuduce dvojita davka :-)

  26. Martina dňa 19. Máj 2012 11:06 am

    výborná polievka ! len ja som este pridala bobkovy list, cierne korenie a 2 lyžice octu..super :)

  27. lucia dňa 31. Júl 2012 1:46 pm

    je to super polievka, aj ja som pridala bobkovy list,trosilinka ocotu do mojho taniera,a hotová je nevsedná polievka originálnej chuti.

  28. Lenka dňa 17. Január 2013 5:36 pm

    vynikajúca polievočka:))

  29. tipka dňa 29. Marec 2013 10:31 pm

    skvela polievocka! :) ja som do nej predsa kvapla trosku octu a pridala trosku kôpru :)

  30. dorotka dňa 14. Marec 2014 2:37 pm

    moja mamka dávala ešte do takejto polievky neúdené rebrá a bolo to veľmi dobré

  31. Milan dňa 19. August 2014 5:41 pm

    Chcel som vytlačiť tento recept . Zobralo mi to sedem papierov . Do čerta aj s vašim receptom !!!