Varí KT: Šťavnatý vyprážaný rezeň

23. Január 2011, autor:  



Šťavnatý vyprážaný rezeňTeraz zhíknete: čo je to za gurmánske jedlo? – ale chcem vám dokázať, že i v takej klasike, ako je „šnicel“ sa dá inovovať.
Prvý prekvapujúci zážitok som mala na jednej svadbe pri Balatone, kde rezeň nebol len jednoducho solený, miesto soli použili (pravdepodobne) grilovacie korenie. Mäso zrazu bolo prekvapujúco chutné. Ale ozajstná reforma mi prišla mailom – recept na šťavnatý rezeň. Zdôrazňujem to najmä preto, že ja osobne – síce nie často (viete, racionálna kuchyňa) -  rada robím rezne z morčacích pŕs, ale toto mäso je dosť suché. Vyskúšajte ho podľa tohto receptu a budete prekvapení.


Potrebujete:

  • 800 g kuracích alebo morčacích pŕs
  • 1 veľký biely hustý jogurt (asi 400 g)
  • 2 celé vajíčka
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ
  • čierne korenie
  • koreninová soľ (napr. grilovacie korenie)

Postup:

  1. Mäso nakrájajte na rezne a jemne vyklepte. Osoľte ich a posypte čiernym korením.
  2. Pripravte si marinádu: v jogurte vymiešajte 2 celé vajíčka, prelisované strúčiky cesnaku, opäť čierne korenie a nejakú koreniacu zmes (ja najčastejšie používam zmes na pečené kurča, alebo grilovacie korenie)
  3. Do tejto marinády poukladajte mäso tak, aby mohlo jogurt nasávať z oboch strán.
  4. Mäso nechajte postáť v marináde aspoň jeden deň, potom rezne namáčajte už len do strúhanky a klasickým spôsobom vypražte. (Túto časť mám rada, netreba sa piplať s trojobalom!)






Budete prekvapení, aký šťavnatý a chutný výsledok dostanete. Takéto mäso zostáva šťavnaté aj v studenom stave, keď sa vaši potomkovia pri raňajkách pobijú nad posledným kúskom zo včerajšieho obeda. Želám vám dobrú chuť!
Šťavnatý vyprážaný rezeň

Komentáre

6 komentáre(ov) k článku “Varí KT: Šťavnatý vyprážaný rezeň”

  1. Nika dňa 23. Január 2011 12:41 pm

    No tak toto vyskúšam.. :) ))

  2. EL dňa 23. Január 2011 1:14 pm

    je to presne tak :-) )), mám to vyskúšané, velmi rada robím tieto rezne, lebo naozaj sú šťavnaté :-) ) ked nestiham, marinujú sa len pár hodín a sú perfekné

  3. Dana dňa 27. Január 2011 2:00 pm

    Tiez ich pozname u nas doma, je to najlepsi sposob na vyprazane kuracie maso, dobre aj studene.

  4. Andrea dňa 11. Február 2011 12:46 pm

    Možem tieto rezne robiť aj z bravčového karé?

  5. ND dňa 13. Február 2011 10:19 am

    Ešte sme ich neskúšali s iným mäsom, ale som si istý, že jogurt zjemní všetky, kľudne ich vyskúšajte.

  6. dada dňa 25. Február 2011 11:40 am

    Vyskúšala som rezne boli bombastické, recept som podávala ďalej.