Americký jablkový koláč – Apple pie

5. Február 2008, autor:  



Jablkový koláčKaždý asi pozná klasické okrúhle mriežkované koláče, ktoré sa objavujú v amerických filmoch, takzvané Pie. Robia ich v nespočetných variáciách, s rôznymi plnkami, od tekvice po mäso. Keď sme na Vianoce dostali okrúhlu zapekaciu misu, hneď ma napadlo vyskúšať si takýto koláč. A úplne náhodou sme recept na klasickú jablkovú variáciu dostali s kuchárkou Tex-mex – vianočný darček od Bubuovcov.

Prvá skúška dopadla dobre. Za jeden večer sme traja (dve ženy a Bubu) zbaštili celý koláč.

Suroviny

  • 250 g hladkej múky
  • 200 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • soľ
  • 1 lyžica mletej škorice
  • 130 g masla
  • 3 lyžice oleja
  • 4 jabĺk
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 250 g tvarohu
  • 2 vajcia
  • 80 ml mlieka
  • maslo na formu
  • 1 žĺtok
  • marhuľový lekvár na potretie






Ako na to:

  1. v hlbokej mise zamiešam 1 lyžičku cukru, múku, soľ a pol lyžice škorice
  2. pridám maslo, olej a vymiešam cesto
  3. pridám 5 lyžíc vody a vanilkový cukor, vymiesim mäkké cesto
  4. cesto na hodinu dám do chladničky
  5. jablká umyjem, ošúpem ich, vykrojím jadrovníky, jablká nakrájam na plátky
  6. všetko to pokvapkám citrónovou šťavou a posypem zvyškom cukru
  7. tvaroh premiešam s 2 vajciami a mliekom, pridám ďalšiu polovicu škorice a cukor
  8. okrúhlu formu na pečenie (naša forma má priemer asi 24 cm) vytriem maslom
  9. polovicu cesta vyvaľkám a položím ju do formy, dám na ňu tvarohovú zmes a plátky jabĺk
  10. zvyšné cesto vyvaľkám, nakrájam na pásiky a poukladám ich navrch koláča v tvare mriežky
  11. koláč potriem rozšľahaným žĺtkom
  12. koláč pečiem asi 15 minúť v rúre nahriatej na 230 stupňov
  13. potom pečiem koláč ďalších 45 minút na teplote 180 stupňov
  14. v malom hrnci zohrejem trochu marhuľového lekváru a vychladnutý koláč ním potriem

Dobrú chuť.
Jablkový koláč

Jablkový koláč

Komentáre

12 komentáre(ov) k článku “Americký jablkový koláč – Apple pie”

  1. helena dňa 30. Apríl 2008 6:24 pm

    toto aj ja vyskúšam,vyzerá velmi dobre

  2. mm dňa 24. Október 2008 8:26 am

    v poho chutil

  3. Duska dňa 25. August 2009 8:48 am

    najlepsi jablkovy kolac, aky som kedy jedla!!!!
    Fakt vynikajuuuuuci MNAM!!!

    Dakujem za tento recept

  4. panda dňa 13. Október 2009 12:30 pm

    ja tento kolac robievam ale uz dlho som ho nie a ako som ho zacala akurat robit – pomylila som sa, do cesta som miesto jednej lyzice dala az 170g cukru… no som zvedava co to bude :-\

  5. erika dňa 29. Október 2010 10:54 am

    mňam je super :-) )

  6. janka dňa 11. December 2010 12:31 pm

    je to super kolac ,mala som ho ako kolaudacny a vsetci sa zalizovali:))
    odporucam:)

  7. Marta Š. dňa 18. Február 2011 6:23 pm

    Už ho mám uložený. Určite vyskúšam.A mimochodom – krásne fotky.

  8. jaro dňa 3. Júl 2011 11:28 am

    americkym jablkovym kolacom by som to nenazyval ale chutil dobre :-)

  9. viera dňa 27. Október 2012 6:12 pm

    …práve pečiem…:)…rozvoniava…:)

  10. vika dňa 28. Október 2012 5:06 pm

    vyborny, som rada, ze som ho vyskusala, recept odkladam, oplati sa…..

  11. anka dňa 19. November 2012 2:48 pm

    už dlho chcem robiť takýto koláč v tejto forme ale bojím sa potom toho krájania a vyberania kúskov…nerozpadáva sa to? máte na to nejaký trik?

  12. ND dňa 20. November 2012 9:27 am

    Len smelo do toho :)
    Žiaden trik. Fakt, že treba rezať opatrne a najmä mať ostrý nôž.