Medovkový sirup

22. Jún 2010, autor:  



Medovkový sirupMedovka je doteraz asi najvďačnejšou časťou našej bylinkovej záhrady. Stačilo zasadiť, sem-tam poliať a sledovať ako bujnie a sem-tam pričuchnúť k tej príjemnej citrusovej vôni. Po niekoľkých týždňoch sa mohlo „kosiť“ a konečne sme vyskúšali veľmi sľubný recept na medovkový sirup. Síce leto nás doteraz niekde obchádza, ale predsa odporúčam vyskúšať tento osviežujúci a hádam aj zdravý nápoj, ktorý v cukríkovej podobe môžete kúpiť za ťažké eurá. Príprava sirupu je veľmi jednoduchá a rýchla, výsledok svojej práce si môžete tak do hodiny užívať niekde na slnku. Podrobné informácie o medovke a jej blahodarných účinkoch nájdete tu.

Suroviny:

  • 20-25 stoniek medovky
  • ½ litra vody
  • ½ kg cukru
  • pol „tyčinky“ škorice
  • čerstvá šťava z 2 citrónov


Postup:

  1. Z medovky sme potrhali listy, najmä tie mladšie, čerstvé, potom sme ich nasekali
  2. Z vody, cukru a škorice sme pripravili sirup
  3. Keď sirup začal vrieť, odstavili sme ho a zamiešali sme doň nasekané listy medovky, nechali sme ich lúhovať 20 min
  4. Následne sme do sirupu priliali šťavu z citrónov a sirup sme scedili a naliali do fliaš
  5. Sirup riedite podľa vlastného gusta (v pomere cca. 1:4-5 ), kto má radšej kyslejšie chute,  môže si do sirupovej vody pridať ešte pár kvapiek čerstvej citrónovej šťavy





Medovkový sirup

Komentáre

4 komentáre(ov) k článku “Medovkový sirup”

  1. iGurman dňa 10. Júl 2010 10:44 pm

    Vyskúšam, medovku mám rád. Medovke sa hovorí aj: “Bylinka dlhého života.”
    Len jedna otázka. Máte vyskúšané ako dlho vydrží vo fľašiach? Lebo som nečítal, že či už naplnené fľaše sterilizujete. Či je to nutné. Ďakujem za odpoveď.

  2. ND dňa 12. Júl 2010 4:09 pm

    My sme sirup nesterilizovali. Nebolo ho toľko, aby sme s tým experimentovali.
    Ale mali sme ho v chladničke také dva týždne a nič mu nebolo.

  3. ND dňa 16. Júl 2010 11:24 am

    ďalší pokus, tentoraz sme k medovke primiešali aj mätu. príjemne zaujímavý výsledok :)

  4. iGurman dňa 18. Júl 2010 7:18 pm

    Hotovo. Bol skvelý. Foto z prípravy nájdete na blogu. Ďakujem za inšpiráciu.