Varí KT: Bravčová panenka s dubákovou omáčkou

9. Január 2011, autor:  



Bravčová panenka s dubákovou omáčkouPatrí medzi slávnostnejšie jedlá ani nie tak zložitosťou prípravy, ako skôr nie veľmi častým používaním takýchto surovín. Ale pozor, pri odblaňovaní panenky dbajte na odstránenie každého bieleho fliačika aj zvnútra mäsa, ináč vás to biele voľačo stretne v upečenom lahodnom steaku ako nežuvateľné sústo a pokazí vám celkový dojem. Samozrejme, k receptu som sa dostala „brúzdaním“ po internete a prispôsobila som si ho len v maličkostiach.

.

.


Potrebujete:

  • bravčovú panenku (v mojom prípade jej bolo asi kilo)
  • soľ, vegetu
  • štvorfarebné korenie (drvené)
  • asi 10-15 dkg natenko nakrájanej oravskej slaniny
  • dve – tri hrste sušených dubákov
  • hovädzí vývar (bujón)
  • kukuričný škrob
  • smotanu na varenie
  • zemiaky, provensálske korenie






1.    Začnite teda dôkladným odblanením panenky a nakrájajte ju na asi dva prsty hrubé kolieska.
2.    Opačnou stranou noža každý kúsok naklepte z oboch strán, osoľte, posypte vegetou a čerstvo mletým štvorfarebným korením.
3.    Rukami vráťte mäsu pôvodný tvar a po obvode ho obaľte natenko nakrájaným prúžkom oravskej slaniny. (Použila som už dopredu nakrájanú, lebo tak natenko ju doma nedokážem narezať. Aby sa nerozbalili, pre istotu som do každého kúska bodla jedno špáradlo.)
4.    Položte kolieska mäsa na olejom vymastený pekáč a v rúre zohriatej na 180°C ich pečte 20-25 minút. (Ak ich máte radi krvavé, skráťte dobu pečenia, pri tomto čase budú prepečené.)
5.    Kým sa mäso pečie, pripravte omáčku: Už namočené dve – tri hrste dubákov sceďte, nasekajte na drobné kúsky a zaliate vodou s jednou kockou bujónu ich varte asi 10 minút.
6.    Zahustite omáčku kukuričným škrobom a pridajte smotanu na varenie.
7.    Nakoniec na zjemnenie chuti pridajte kúsok masla.

Príloha je kapitola sama osebe, takto upečené zemiaky mávame často na večeru, vtedy ich podávam s acidofilným mliekom.

8.    Očistené, umyté a nakrájané zemiaky dám variť do osolenej vody, ale hneď ako voda zovrie, ju zlejem. Ak máte takto predvarené zemiaky, nemusíte sa báť, že zostanú surové, upečú sa či už do svetla, alebo do chrumkava, kto má ako rád.
9.    Zemiaky vysypem na pekáč, pokvapkám olejom, posypem soľou a provensálskym korením. Výber korenia môže byť podľa chuti, niekto ich má rád s rascou, alebo s grilovacím korením (vtedy pozor na soľ).
10.    Pomocou dvoch drevených obracačiek (alebo rukami, ak už zemiaky nie sú veľmi horúce) ich premiešam, aby ich olej obalil. Pozor na množstvo oleja, ak to preženiete, budú zemiaky ťažké. Malo by ho byť toľko, aby sa zemiaky po premiešaní leskli od oleja zo všetkých strán, ale nemal by olej stáť pod nimi.
11.     Zemiaky nakoniec vložím do rúry. Pri 180 – 200°C sa upečú za 40 – 50 minút, záleží, ako veľmi upečené ich chcete mať.

Aby som si v dnešnom menu všetko dobre načasovala, dala som zemiaky do teplovzdušnej rúry a po 30 minútach som vložila aj plech s mäsom. Tých 25 minút, čo sa mäso pieklo, bohato stačilo na prípravu omáčky. Takto som mala všetko hotové v rovnakom čase.

Dúfam, že aj vy si na tomto recepte pochutnáte.

Bravčová panenka s dubákovou omáčkou

Komentáre