Domáci zázvorový sirup a kandizovaný zázvor

2. Máj 2009, autor:  



zázvorový sirupZázvor používam veľmi rád. Imponuje mi tá jeho „rozpoltená osobnosť“, keď sa v ňom zlúči príjemná citrusová aróma so silným, štipľavým ukončením. Zásadne preto používam do jedál čerstvý zázvor, v práškovej forme stráca väčšinu príjemných vlastností. V zime si z neho zvykneme robiť aj čaj, kde nás okrem samotného teplého nápoja zohreje aj tá jeho štipľavosť. Rád pijem aj zázvorové nealko nápoje. A teraz som vyskúšal aj to, ako sa dá zázvorový nápoj vyrobiť doma.

Našiel som jednoduchý recept na výrobu domáceho zázvorového sirupu a kandizovaného zázvoru (čo je vlastne vedľajší produkt pri výrobe sirupu). Výsledkom je osviežujúci, možno trošku aj exotický nápoj, ideálny na nadchádzajúce horúce letné dni.


Suroviny:

  • 220 gramov očisteného čerstvého zázvoru
  • 450 ml kryštálového cukru
  •  450 ml vody

Postup:

  1. Očistené kúsky zázvoru nakrájajte na tenké plátky, alebo menšie kocky
  2. V hrnci zohrejte vodu, primiešajte cukor
  3. Keď sa cukor roztopil, pridajte do vody kúsky zázvoru
  4. Na miernom ohni pomaly varte zázvor, hodinu, hodinu aj pol, podľa veľkosti kúskov
  5. Ak sa voda odparuje príliš rýchlo, môžete ju počas varenie prilievať
  6. Ak je už zázvor poriadne prevarený, mäkký, vyberte ho zo sirupu. Ak ešte nie ste spokojní s hustotou sirupu, varte ho ďalej. Mne sa z tejto porcie podarilo vyrobiť asi pol litra sirupu.
  7. Nechajte sirup vychladnúť a uložte ho do chladničky.
  8. Zázvorová limonáda je najlepšia so sódou a prípadne aj kúskom limetky, alebo troškou rumu.






Tip: po niekoľkých dňoch „zrenia“ sirupu v chladničke sme zistili, že sa vytráca jeho štipľavosť (nie chuť), takže ak vám sila zázvoru vadí, počkajte si pár dní.

Kandizovaný zázvor:
Na alobal, alebo papier na pečenie vysypte práškový cukor. Prevarené kúsky zázvoru premiešajte s cukrom, rozložte ich na papieri a nechajte ich cez noc vyschnúť.

Komentáre

9 komentáre(ov) k článku “Domáci zázvorový sirup a kandizovaný zázvor”

  1. jara dňa 8. August 2009 7:23 am

    rada bych vedela, kdyz delam ten sirup, zda mohu tu vylouhovanou cast zazvoru vyuzit na kandovani a nebo musim varit nove kousky.
    diky
    JS.

  2. ND dňa 8. August 2009 3:35 pm

    My sme kandidovali práve tú vylúhovanú časť. Je škoda ju vyhodiť a okrem toho, ešte v nej zostalo dosť arómy aj štiplavosti :D

  3. Elena dňa 19. November 2009 2:21 pm

    Dobrý deň. Rada by som vedela, že či sa varením zázvoru, neznížia jeho liečivé účinky. Ďakujem.

  4. ND dňa 19. November 2009 4:20 pm

    Dobrá otázka, neviem :D
    Ale na zázvorové jedlá všeobecne hovoria, že sú zdravé, preto predpokladám, že aj po varení v ňom zostane aspoň časť jeho blahodárnych účinkov. Ale to je len subjektívny názor :)

  5. Karol dňa 30. Marec 2011 9:14 pm

    Prosim vas, da sa namiesto toho cukru do sirupu pridat napriklad med? Alebo to sposobi nejake komplikacie?

  6. ND dňa 31. Marec 2011 11:57 am

    Neskúšal som, ale podľa mňa to nemôže nič pokaziť…

  7. Lenka dňa 22. Apríl 2011 6:29 pm

    Ja pouzivam ovocny cukor-fruktozu a davam asi o polovicu menej ako je v recepte, fruktoza ma vacsiu sladivost a je vhodna aj pre diabektikov.

  8. Helena Bočkajová dňa 17. Júl 2011 8:43 pm

    Dnes som pozerala reláciu s p. Olievierom a on dával do jahôd zaváraný zázvor. Predpokladám, že keby som podľa vášho receptu uvaria zázvor, naukladala ho do menších pohárikov a zaliala ho tým cukrovým sirupom a ešte to po vychladnutí dala sterilizovať bol by z toho ten zaváraný zázvor. Rozmýšľam dobre ?
    Okrem iného je zázvor v akomkoľvek stave veľmi zdravý na srdce.

  9. Marcela dňa 10. Jún 2012 8:12 am

    Dělala jsem sirup podle receptu, výborný. Cukr jsem nechala zkaramelizovat :) . Po zázvoru kandovaném se jen zaprášilo. Není to náhodou lehce návykové ? :)